Κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, το χριστιανικό πρόσωπο του κόσμου άλλαξε με πολλούς τρόπους. Κάπου αυτό έγινε ασαφἐς, διαβρωμένο από την αδυσώπητη κοσμικότητα, κάπου αλλού, αντίθετα, έγινε καθαρό, βαθύτερο και πιο σημαντικό.
Συχνά δεν έχουμε καν επίγνωση του πόσο σοβαρά και ακέραια βλέπουμε πολλά πράγματα που πριν από έναν αιώνα παρέμεναν απαρατήρητα και παρεξηγημένα από τους προπαππούδες μας. Η αδιαμφισβήτητη αξία σε αυτό ανήκει σε ένα από τους πιο δημοφιλείς αγίους, τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ, ή μάλλον σε μικρή συνομιλία του με τον Νικόλαο Μοτοβίλωφ, που καταγράφηκε για εμάς από τον ίδιο. Το πνεύμα μας συλλαμβάνεται από τα απλά και σοφά λόγια, καλά εμποτισμένα με το αλάτι και το νόημα του Χριστιανισμού. Οι μαρτυρίες των αμέτρητων αγίων περί του σκοπού της χριστιανικής ζωής για δυο χιλιάδες χρόνια, γίνονταν αντιληπτές με τη νέα δύναμη και σαφήνεια μέσα από τα απλά λόγια του Αγίου Σεραφείμ. Μιλώντας άμεσα με τον Νικόλαο Μοτοβίλωφ, ο Όσιος στέλνει στην πραγματικότητα την αποκάλυψή του σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η όλη συνομιλία αποκτά εξαιρετική σημασία. Την εξήγηση της ουσίας του Χριστιανισμού, την όλη εμπειρία της κοινωνίας με το Θεό, ο Όσιος τη συγκεντρώνει στη λιτή και περιεκτική του φράση «Περί της αποκτήσεως της χάριτος του Αγίου Πνεύματος». Είναι θαύμα πόση δύναμη και πειστικότητα ενυπάρχει σε αυτές τις λέξεις, οι οποίες για μια ποικιλία ανθρώπων από όλες τις γωνιές της γης, από διαφορετικές χώρες, μακριά από τη Ρωσία, και ως προς τον τόπο και ως προς τον πολιτισμό, έγιναν μια αποκάλυψη και η αιτία για την αναζήτηση του Θεού. Αυτό εξηγεί την θερμή και ειλικρινή αγάπη για τον Άγιο Σεραφείμ σε όλο τον κόσμο. Στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της γης μπορεί κανείς να βρει τα λόγια του Οσίου, μεταφρασμένα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.
Κατασκευάζονται ναοί και μοναστήρια αφιερωμένοι στον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ. Και αυτό, φυσικά, είναι η απόδειξη της βαθιάς αγάπης για τον ίδιο και της μοναδικής παγκόσμιας σημασίας του. Και εδώ, στην Κύπρο, είναι δύσκολο να βρει μια κανείς εκκλησία όπου να μην υπάρχαν εικόνες ή τοιχογραφίες του αγίου. Δημοσιεύτηκαν πολλά βιβλία γι' αυτόν στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, έχει συνταχθεί η ακολουθία του Οσίου στα ελληνικά. Από το 2001, κοντά στην περιοχή «Εξήντα» της Σκουριώτισσας υπάρχει το ιερό ησυχαστήριο του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ. Κάθε χρόνο, δύο φορές γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου στις 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου. Οι ακολουθίες τελούνται στα ελληνικά και στα ρωσικά. Μέχρι πρόσφατα, όλες αυτές τελούνταν στο μικρό παρεκκλήσι του ησυχαστηρίου.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε το ερώτημα σχετικά με την ανάγκη να οικοδομηθεί μία πιο ευρύχωρη εκκλησία. Η απάντηση, πιστεύουμε, δόθηκε από τον Άγιο Σεραφείμ σαν δώρο από τη Ρωσική εκκλησία στον ησυχαστήριο του Αγίου Σεραφείμ στη Μητρόπολη Μόρφου, όταν το 2005 παραδόθηκε το τεμάχιο από το λείψανο του Αγίου Σεραφείμ. Απο αυτό φαίνεται η ευλογία του Αγίου σε αυτό το αγαθό έργο. Αποφασίστηκε να ανεγερθεί μια μεγάλη εκκλησία για 100 άτομα.
Ως βάση του έργου εξελέγη ο Βυζαντινός ρυθμός (ή εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο) του ναού, ένα παράδειγμα του οποίου είναι η Εκκλησία της Αγίας Τριάδος στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στο Κουτσοβέντι που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία, στην κατεχόμενη Κύπρο. Αξιοσημείωτη είναι η επιλογή της τεχνικής για την ανέγερση του ναού. Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή τοιχοποιία, η οποία δεν εφαρμόζεται ευρέως σήμερα, ως χρονοβόρα, αλλά είναι πιο σταθερή και αξιόπιστη.
Αυτή η τεχννική για την εφαρμογή της απαιτεί ειδικούς που για να τους βρούμε στις μέρες μας δεν είναι εύκολο. Tα πανεπιστήμια δεν διδάσκουν τους σύγχρονους κατασκευαστές να ανεγείρουν πέτρινα κτίρια. Δόξα τω Θεώ, έχουμε ένα τέτοιο άτομο στην ομάδα μας. Είναι ο Αλέξανδρος, ο Ορθόδοξος Γάλλος, ο ειδικός με εκτεταμένη εμπειρία στην αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των πέτρινων κτισμάτων.
Την 2η Ιανουαρίου 2010, στην πανήγυρη του Ησυχαστηρίου, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος κατέθεσε Θεμέλιο Λίθο σε χώρο πλησίον του Ησυχαστηρίου, όπου θα οικοδομηθεί ο νέος Ιερός Ναός που θα είναι αφιερωμένος στον Όσιο Σεραφείμ.
Ο Μητροπολίτης στην ακολουθία του Θεμέλιου Λίθου, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε στον Όσιο Σεραφείμ, τόνισε ότι η παρουσία του Ρώσου Αρχιμανδρίτη και αγιογράφου Αμβροσίου στην Κύπρο συνδέει τη Ρωσική Ορθοδοξία με την Εκκλησία της Κύπρου και τονίζει την οικουμενικότητα της πίστης μας. Επίσης ανέφερε τα εξής: «Όλοι εμείς που κοινωνούμε τον Αναστημένο Χριστό, είμεθα αδελφοί, ανεξάρτητα από την καταγωγή μας. Αρκετά ταλαιπώρησε ο εθνικισμός όλες τις ορθόδοξες πατρίδες. Είναι η ώρα να ενωθούμε γύρω από τους Αγίους και όταν ενωθούμε γύρω από τους Αγίους, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τότε βλέπει ο Θεός το Ορθόδοξο μας φρόνημα και βοηθά τα έθνη και τις πατρίδες μας. Με αυτό τον τρόπο εδώ γίνεται μια υπέρβαση των εθνικών Εκκλησιών και εισερχόμαστε δια πρεσβειών του Οσίου Σεραφείμ σε μια Εκκλησία όντως Αγία και Καθολική, όπως ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως μας».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, με τη βοήθεια του Θεού δια πρεσβειών του Οσίου Σεραφείμ, έχουν λυθεί τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Οι εργασίες ανοικοδόμησης του Ναού βρίσκονται στο τελικό στάδιο. 18 Ιουλίου 2017, στην παραμονή της εορτής της ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ, τελέσθηκε η ακολουθία των Θυρανοιξίων του νεόδμητου ιερού ναού του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ. Των ιερών ακολουθιών των Θυρανοιξίων και της Αγρυπνίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από τον Προιστάμενο του ησυχαστηρίου του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώφ αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο, κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και πλήθος πιστών τόσο από την ευρύτερη μητροπολιτική μας περιφέρεια, όσο κι από άλλες περιοχές της Κύπρου.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η ανέγερση του ναού μαζεύει ανθρώπους στον Κύριο. Πολλοί πιστοί παίρνουν μέρος στα έργα, κάποιοι δωρίζουν τα χρήματά τους, κάποιοι μας υποστηρίζουν με προσευχές. Και σε αυτό φανερώνεται η Εκκλησία ως κοινότητα των πιστών, των προσκαλεσμένων από τον Κύριο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να συμβάλει στην αποπεράτωση των εργασίων του ναού. Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο στο +357 99 524283.
Αν θέλετε να κάνετε τη δωρεά σας για την ανεγέρση του ναού του Αγίου Σεραφείμ στην Κύπρο, ο λογαριασμός μας στην Τράπεζα Κύπρου είναι ο εξής: